Zwarte kaviaar kopen

Een beginner kan makkelijk in de war raken bij het aankopen van kaviaar, vooral als het gaat om de verscheidenheid van de kuit die momenteel beschikbaar is. Maar als u weet wat u zoekt en waar u de relevante informatie kunt vinden, hoeft het vinden van uitzonderlijke kwaliteit kaviaar tegen een goede prijs geen probleem te zijn.

Iedereen weet dat de prijs van kaviaar behoorlijk hoog kan zijn, maar meer betalen hoeft niet noodzakelijkerwijs betere kaviaar te betekenen. De beste aanpak voor het kopen van kaviaar is uiteraard goed voorbereid te zijn. De wetenschap dat er vier soorten echte steurkaviaar bestaan - Baerii, Sevruga, Oscietra en Beluga - die elk geproduceerd worden door een andere soort steur is nog maar het begin.

Bij het kiezen van kaviaar zijn dit de 5 belangrijkste dingen die u zou moeten weten:


1) De soort kaviaar

In de verheven wereld van kaviaar, kan het etiket op de voorkant van het blikje raadselachtig zijn, dus zou u precies moeten weten hoe u kunt bepalen wat er in het blikje zit. Het is echt makkelijk om precies te achterhalen waarvan u zult genieten en waar dit is geproduceerd. U vindt deze informatie op de websites van verkopers - vertrouwde kaviaarhandelaars geven altijd een nauwkeurige beschrijving van hun kaviaar - of, als u in een winkel bent, vraagt u gewoon om een blikje zodat u de speciale CITES-code op het etiket kunt zien. Elk wettig blikje kaviaar moet deze code weergeven.

De CITES-code geeft u alle informatie die u nodig hebt om 2 of meer soorten kaviaar goed te kunnen vergelijken, van de steursoorten die de kaviaar produceerden tot het land waar de kaviaar is geoogst.


Bij het vergelijken van prijzen tussen verkopers moet u goed onthouden dat kaviaar van verschillende steursoorten en producerende landen zeer in prijs verschillen. Als u van plan bent kaviaar online te kopen, wat tegenwoordig handig en veilig is, moet deze informatie duidelijk beschikbaar zijn. Als het onduidelijk of vaag is (bijvoorbeeld 'wij leveren kaviaar van verschillende producenten' of 'we selecteren zorgvuldig de beste kaviaar van 's werelds toonaangevende producenten’) kan er iets mis zijn!

De belangrijkste informatie die de CITES-code geeft is:

● De eerste 3 letters geven u de code voor de steursoorten die de kaviaar produceerden, bijvoorbeeld BAE staat voor Baerii (de steur die Siberische kaviaar produceert), GUE is Gueldenstaedtii (de steur die Oscietra kaviaar produceert), HUS is Huso huso (Beluga), etc.
● De derde reeks letters geven informatie over het land van herkomst, waar de kaviaar is geoogst. Bijvoorbeeld, DE staat voor Duitsland, RU is Rusland, IR is Iran, IT is Italië, etc.

Als u meer wilt weten over CITES-labels, klik dan hier.


2) Het land van herkomst

De CITES-code geeft aan uit welk land uw kaviaar afkomstig is, en daarmee bedoelen we in dit geval waar de kaviaar uit de vis geoogst is. Veel kaviaarhandelaars zijn in feite herverkopers van kaviaar, die ingevoerde producten opnieuw verpakken en een etiket met hun eigen merknaam aanbrengen De criteria die dergelijk handelaren gebruiken bij het kiezen van een groothandelaar zijn niet altijd transparant.


3) De kwaliteit

Wellicht het moeilijkste criterium voor de beginner, omdat een beoordeling van de kwaliteit een diepgaande kennis van productiemethoden vereist, variërend van het kweken, fokken en voeren tot de verwerkings- en rijpingsprocedures, en verpakking en transport.

Ons advies:

● kijk eerder naar directe producenten i.p.v. herverkopers, hun reputatie hangt af van een goede kwaliteit;
● zoek naar kaviaar uit landen met goede bedrijfspraktijken en strikte ethische regels voor de productie;
● leer meer over de productiemethoden en kwaliteitsverbintenissen op de websites van handelaren.


4) De smaak

Het eerste wat u moet weten voordat u kaviaar proeft is dat er twee soorten kaviaar zijn waarvan de produktiemethoden verschillen: gepasteuriseerd en Malossol.

Pasteurisatie omvat een warmtebehandeling van de kaviaar met als doel de houdbaarheid te verbeteren. Dit proces verandert vaak de smaak. Daarnaast kan een deel van de gezonde kenmerken van het product door dit proces verloren raken.

De 'Malossol methode' behoudt de originele smaak van het product. Malossol kaviaar bevat alleen kuit met minder dan 5% zout en een minuscule hoeveelheid conserveermiddel (borax E285) draagt er aan bij om de kaviaar tot 3 maanden vers te houden.

Als u uw kaviaar rechtstreeks van een gerenommeerde producent koopt zult u hoogstwaarschijnlijk die unieke smaak van steurkaviaar krijgen.

Mettertijd en door ervaring ontwikkelt u uw eigen voorkeuren. Geeft u de voorkeur aan de boterachtige, rijke en nootachtige smaak van Oscietra kaviaar? Of houdt u misschien van de meer uitgesproken vissmaak en zoutheid van Siberische kaviaar?


5) De prijs

Een hoge prijs voor kaviaar kan duiden op een zeldzamere soort kaviaar, maar betekent niet noodzakelijkerwijs dat het de lekkerste of beste kwaliteit is. Daarentegen kan een lage prijs duiden op een slechte kwaliteit of zelfs een kaviaarsurrogaat. Maar echte uitgekookte connaisseurs vinden extreem goede kwaliteit kaviaar tegen relatief lage prijzen als ze rechtstreeks naar de producent gaan. Hoewel de prijzen voor de soorten kaviaar verschillen, als u uw gewenste variëteit of smaak weet, kunt u prijzen vergelijken voor dezelfde hoeveelheid bij verschillende handelaren, online of in de winkel.

Wij hopen dat deze aanwijzingen bijdragen aan uw magische reis van ontdekkingen. De wereld van kaviaar is rijk aan tradities en mystiek, maar dat zou beginners zeker niet moeten weerhouden. Als u weet wat u zoekt en waar u de relevante informatie kunt vinden, is het vinden van uitzonderlijke kaviaar tegen een fantastische prijs echt niet zo moeilijk.

Veel succes!

Onze producten